Israel4u.se

- Vi är experter på Israel!

 

 

 

 

 

 

 

Månadens rese erbjudande

hittar Ni här!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Är det farligt att resa till Israel?

 

När man berättar för sin omgivning att man planerar att besöka Israel möts man ofta av en frågande blick. ”Hur vågar du åka dit?”, ”Vet du inte att det är krig där?” och ”Är du inte rädd för självmordsbomber?” är vanliga frågor. Svaret på alla dessa frågor är att det inte är farligare att åka till Israel än till något annat land i världen.

 

Risken för terrorattentat finns naturligtvis i Israel, men det gör den även i England, Spanien, USA, Indonesien och andra länder, så som vi fått erfara de senaste åren. Skillnaden är bara att i Israel vet man hur terrorismen kan bekämpas och polisstyrkor från hela världen kommer till Israel för att på plats lära sig hur det går till. Detta faktum gör att en turist bör vara mindre orolig i Israel än i andra länder och inte tvärtom.

 

I Israel får man vänja sig vid att öppna sina väskor när man går på restaurang och passera igenom metalldetektorer vid ingångarna till shoppingcentra. Det gäller dock att förstå att detta görs för ens egen säkerhet. Efter ett tag i Israel blir man också van vid att se unga beväpnade soldater på gator och bussar. När man förstår att de allra flesta av dem inte är i tjänst, utan på permission och på väg hem för att krama om sin mamma, är det lätt att känna sig trygg i deras närvaro.

 

Trygg kan man också vara när man ser hur israelerna lever. De går på caféer och restauranger, handlar i shoppingcentra och på marknaden, åker buss och tåg, undviker inte folksamlingar och så vidare. De lever helt enkelt ett vanligt liv. De låter inte några terrorister styra deras vardag och de har säkert också i åtanke att många fler israeler omkommer i trafikolyckor än i terroristattentat.

 

I Israel finns det en mycket utbredd optimism inför framtiden. Nya skyskrapor, bostadshus, fabriker, med mera byggs överallt och alla är säkra på att det ”kommer att gå bra”. Israelerna vet också att Israel inte är ett u-land som Indonesien eller Etiopien. Israel är inte heller en diktatur som Kuba eller Iran. Tvärtom är Israel en modern demokrati och ett mycket välutvecklat land, precis som länderna i till exempel Europa och Nordamerika.

 

Det gäller att tänka på detta när man hör nyheter om Israel och när man letar efter ett resmål för nästa semester. Glöm då inte att Israel inte är farligare än något annat land.

 


Copyright © 2008 - 2013 Israel4u.se, All rights reserved