Israel4u.se

- Vi är experter på Israel!

 

 

 

 

 

 

 

Månadens rese erbjudande

hittar Ni här!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inledning

 

Jag arbetade på en ganska så stor kibbutz. Det jag skriver är mina egna upplevelser och minnen. Andra kibbutzer kan eventuellt ha andra arbetsuppgifter och antalet volontärer kan också variera.

Dessa frågor (röd markerade) är skrivna av Maja och Emelie som skrev ett examensarbete som handlade om att arbeta utomlands. De kontaktade mig och undrade om jag ville hjälpa dem med att besvara frågor som handlar om hur det är att arbeta på en kibbutz.

Här kan ni läsa informatiom om att arbeta på en kibbutz. Först så beskriver vi vad en kibbutz är och lite historia om kibbutzer i Israel. Sedan kan ni läsa frågor och svar ifrån några elevers examensarbete om att arbeta utomlands. Jag hjälpte Maja och Emelie med att besvara frågor om att arbeta på en kibbutz. När jag var yngre så arbetade jag på kibbutz Dalia, och svaren är baserade på mina egna minnen från tiden på kibbutz.

 


Vad är en kibbutz?

 

En kibbutz är ett litet kollektivt jordbruks- och industrisamhälle där medlemmarna lever efter grundtanken att man skall dela allt lika och ha lika mycket att säga till om.

Där finns gemensam matsal, tvätteri, affär, swimmingpool, sjukstuga mm. Kibbutzerna har djurstallar, fabriker, gästhem och frukt- och grönsaksodlingar.

 

Drömmar och visioner

 

Den första kibbutzen grundades 1910 av tolv unga män och kvinnor. Idén var att man gemensamt skulle arbeta för gruppens bästa och skapa ett rättvisare och bättre samhälle. Den ökande antisemitismen i Europa i början av 1900-talet gav näring åt kibbutzrörelsen och redan på 1920-talet fanns ett trettiotal små kibbutzsamhällen.

De senaste årens stora förändringar i det israeliska samhället har inneburit att även kibbutzerna genomgått en förändring. För att kunna överleva har man anpassat sig till det moderna samhället och har idag både stora industrier och jordbruk.

 

Kibbutzsamhället idag

 

Vissa av de idéer som låg till grund för kibbutzsamhället har i dag förändrats i takt med att samhället runtomkring utvecklats.

Jämlikheten är inte längre total. Rotationen på arbetsplatserna, som genomfördes för att klasskillnader ej skulle uppstå, sker inte lika ofta som tidigare och till viss del håller man på att skapa ett mer individualiserat samhälle.

 

Kibbutzen en frivillig sammanslutning

 

Medlem i kibbutzen blir man inte automatiskt, utan man ansöker om medlemskap. Även de barn som växt upp på kibbutzen måste ansöka om medlemskap. Medlemskapet innebär att man får vara med och fatta de beslut som påverkar kibbutzen.

Denna typ av direkt demokrati har varit, och är fortfarande, en av grundpelarna i kibbutzideologin. Runt 50% av de som föds på en kibbutz bosätter sig och blir medlemmar där eller på en annan kibbutz.

På alla kibbutzer finns en grupp människor som inte är medlemmar, som volontär hör du till den gruppen.

Medlemmarna behöver sällan ta några pengar i sin hand inom kibbutzen. Det mesta är gratis, även sjukvård och medicin. För klädinköp och nöjen erhåller medlemmarna en viss summa varje år. Volontärerna får en viss summa fickpengar, obetydligt mindre än vad medlemmarna får varje månad.

 

Att arbeta som volontär på en kibbutz

 

Om du vill prova på kibbutzlivet kan du åka dit och jobba som volontär. Inga förkunskaper eller tidigare yrkeserfarenhet behövs. Arbetsuppgifterna varierar beroende på säsong, men generellt kan man säga att de flesta jobb finns inom service, jordbruk, industri och djurskötsel. Du erhåller mat, husrum och fickpengar för din arbetsinsats.

 

Varför valde jag att arbeta på kibbutz?

  
Det var meningen att min kusin skulle åka ner till Israel och arbeta på kibbutz. Men hon ändrade sig och åkte till London, där hon arbetade som barnflicka.

Då valde jag att gå på informations mötet istället. Är fortfarande väldigt glad över att jag valde att gå på mötet, att arbeta på kibbutz är något som fler borde prova på.

Man utvecklas som människa och det är också ett väldigt bra tillfälle att lära känna Israel som land, samt folket som bor där.  

Nu 13 år senare, så driver jag Israel4u.se, som är en informations sida om Israel och judendomen. På hemsidan finner man bland annat reseguider, turistinformation, webshop, bilder samt information om Israel och judendomen. Jag Kommer också att börja arrangera resor till Israel.

Allt detta på grund av att jag åkte på kibbutz för 13 år sedan, det fick mig att lära känna Israel och folket som bor där.

 

Hur levde man?

 

Vi bodde i rum i en länga med flera rum. Två eller tre volontärer delade på ett rum, fem rum delade på dusch och toalett. Antingen bodde man själv eller så bodde vi flera i varje rum. Jag delade rum med två svenskar de första månaderna, sedan med Michael, som kom ifrån USA. Det var väldigt enkla rum. Det fanns toa och dusch i varje länga. Det var väldigt bra gemenskap.

 

Vad arbetade du med?

  
De vanligaste arbeten för volontärer på kibbutz Dalia är att jobba i köket, matsalen, strykrummet och i fabriken som tillverkar tvättmedel.

En kibbutz är som ett litet samhälle, så det fanns alla möjliga arbeten. Man kunde arbeta i köket, dagis, fabriker eller så kunde man få arbeta på fälten med avokado och vattenmeloner. Som volontär fick man dock arbeta på de platser där kibbutzen behövde arbetskraft.

Arbetskläder kunde man låna på kibbutzen, är man lång och stor kan det vara svårt att hitta passande storlekar, därför rekommenderas att man tar med sig egna arbetskläder, vilket jag gjorde.

När jag kom till Kibbutzen blev jag placerad i köket, där jag arbetade under några veckor. Därefter så fick jag arbeta i en fabrik där man tillverkade schampo, tvål och tvättmedel. Det gick att köpa dessa produkter i livsmedelsaffärer runt om i landet, och vart man än åkte i Israel så kände alla till kibbutz Dalia. Arbetade därefter i andra fabriker.

Trivdes väldigt bra och månaderna på kibbutzen var några av de bästa månaderna i mitt liv. Man lärde känna Israel och folket som bodde där.

Och man blev förvånad över hur det var att arbeta och bo i Israel, media hade visat upp en helt annan bild av landet och folket. Det fanns mycket positiva saker att ta med sig hem, det var ett vackert land med många fantastiska platser att besöka.

 

Hur många utomstående (sådana som du) var på kibbutzen?


Vi var fyra stycken ifrån Sverige, resterande ca 40 kom ifrån USA, Kanada, Mexico, Frankrike, Colombia, Syd Afrika, Norge, Finland, Danmark, Bulgarien, Tjeckien, Holland och England. Har fortfarande kontakt med flera av dem, har också besökt en del av dem.

De volontärer som arbetade på kibbutz Dalia var både personer med judisk tro, samt andra som ville prova på att arbeta utomlands. Israel är ett väldigt spännande land som har mycket att erbjuda.

 

Hur var dagarna upplagda?
  
Vi arbetade antingen åtta timmar per dag, fem dagar i veckan eller 6 timmar i 6 dagar och hade tre lediga dagar per månad förutom helgdagarna.

Vanligtvis så började vi klockan 07:00-08:00 på morgonen och slutade klockan 14:00-15:00, man kunde också arbeta natt på en av de fabrikerna som finns på kibbutzen.

Efter arbetet så brukade vi gå ner till poolen där vi solade och badade, eller så badade vi i vår trätunna. Volontärerna brukade också ofta spela spel samt besöka vår lokala pub där vi träffades när vi var lediga. Vi grillade väldigt ofta, tre av volontärerna var utbildade kockar. Det var också vanligt att man liftade/eller tog bussen till närmsta stad för att shoppa, äta eller bada i havet.
 
Det finns också affärer inom kibbutzen, dels en affär där man kan handla öl, vin, läsk och annan dryck samt godis, dels en affär där man kan handla livsmedel (som en liten ICA butik). Varje månad fick man en summa pengar insatta på ett kort som man kunde använda i de båda affärerna. Kvinnor/tjejer får ett större belopp än män/killar. 

 

Möjligheter att göra egna aktiviteter?

 

På kibbutzen kunde man spela tennis, bordtennis, fotboll och basket, det finns också ett styrketräningsrum som volontärerna har tillgång till. Kibbutzen har även en swimmingpool.

På kibbutzen finns böcker på engelska och varje dag får volontärerna en engelsk nyhetstidning, Jerusalem Post. Vi hade också tillgång till ett TV-rum och Internet.

Tre gånger i veckan var kibbutzens pub öppen. Det var trevligt att träffas där när vi var lediga. 

Varje onsdag så besökte vi ett ställe där man kunde dansa och dricka öl, eller juice med andra volontärer från andra kibbutzer. Väldigt populärt, de som körde bussen ringde alltid till oss varje onsdag för att fråga hur många som skulle åka med, vanligtvis så var det 20-40 personer. Ett bra tillfälle att möta andra volontärer.

Kibbutzen brukade ordna en endagsutflykt på en lördag, och efter ca tre månader anordnas en längre utflykt. 
  
Minns inte exakt vilken dag det var, men en gång i veckan så kunde vi besöka en kibbutz i närheten, där det fanns en biograf. I dag visas även film på kibbutz Dalia.

Det var också vanligt att vi lämnade kibbutzen för att besöka några av alla de städer och platser som låg i närheten. Det tar inte så lång tid att resa inom Israel, landet är lika stort som Småland så det är relativt nära till andra städer. Det finns bra bussförbindelser över hela landet, de två största bussbolagen är Egged och Dan.

Det går också att åka tåg till många städer, men när man arbetar som volontär så tjänar man inte så mycket pengar. Därför hade många tagit med sig extra pengar, så att man kunde åka runt i landet och besöka alla de vackra och spännande platserna som finns i Israel.

 

Hur länge var du där?

  
Jag var där i 4 månader. Andra hade varit där väldigt länge, vissa ett år. Anledningen till att jag och andra valde att stanna längre, var att vi ville besöka platser som vi inte hade haft tid att besöka när vi arbetade. 
 
Innan vi reste hem så anordnade kibbutzen en rundresa i Israel. Så att vi skulle få se mer av landet. Vi besökte bland annat Masada, där vi övernattade i ett beduinläger. Vi besökte också Döda havet, Röda havet och Eilat samt andra vackra platser. 

 

Hur gammal var du?


Jag var 19-20 år. Men volontärerna som arbetade på kibbutzen var i åldrarna 18-40 år, både kvinnor/tjejer och män/killar. 

 

Åkte du själv eller med en kompis?

  
Jag åkte själv. Men vi var fyra stycken ifrån Sverige, och samtliga av oss reste ifrån Arlanda, och flygbolaget var ELAL. Men idag så flyger man med andra flygbolag. Man kan flyga direkt med Norwegian.

 

 

Mer information hittar Ni här:

 

Kibbutzvolunteer.com

Kibbutz.org.il

Kibbutzprogramcenter.org

 

 

Viktigt information

 

Se alltid till att Ni har alla papper och intyg som krävs innan avresan. Om Ni är osäkra på vilken information som Ni bör ta del av så kan Ni kontakta oss via info@israel4u.se. Självklart är Ni alltid välkomna att kontakta oss för övriga frågor.

 


Copyright © 2008 - 2013 Israel4u.se, All rights reserved