Israel4u.se

- Vi är experter på Israel!

 

 

 

 

 

 

 

Månadens rese erbjudande

hittar Ni här!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Att ta sig fram i Israel

 

Israel är ett relativt litet land sett till ytan och tack vare detta är det enkelt och billigt att röra sig mellan olika platser. Beroende på vart man vill åka, kan man välja mellan flyg, tåg, buss, taxi, med mera.

 

Flyg

 

Inrikesflyg är endast aktuellt mellan Haifa (i norra Israel), Tel Aviv (i centrala Israel) och Eilat (i södra Israel). På dessa sträckor finns det emellertid ofta billigare och mer praktiska alternativ.

 

Tåg

 

Under senare år har järnvägsnätet i Israel, som sköts av Israel Railways, byggts ut avsevärt och tåget är oftast det bästa färdmedlet mellan storstäderna (förutom till och från Jerusalem). Tågen är bekväma och säkra, kommer ofta och håller tidtabellen samt kostar ungefär lika mycket som bussar. Biljetter behöver inte bokas i förväg, utan köps på stationen. Tur- och returbiljetter ger en viss rabatt, liksom internationella studentkort. Noterbart är att det inte går några tåg under den judiska sabbaten (från fredag kväll till lördag kväll) eller under judiska helgdagar.

 

Buss

 

Det populäraste, billigaste och enklaste sättet att förflytta sig mellan och inom israeliska städer är oftast med buss. Biljetterna köps på bussen eller inne på terminalen och även med detta färdmedel finns det reducerade tur- och returbiljetter samt studentrabatt. De största bussbolagen är Dan (främst i centrala Israel) och Egged ( i stora delar av övriga Israel),men flera mindre, privata bussbolag trafikerar också de israeliska vägarna. Observera att de flesta busslinjer ligger nere under den judiska sabbaten (från fredag kväll till lördag kväll) och judiska helgdagar.

 

Kollektivtaxi

 

Mellan och inom de flesta israeliska städer finns det ett system med kollektivtaxi (”sherut”). Det är minibussar, som i princip följer samma rutt som de ”vanliga” bussarna, till ungefär samma pris. De stannar dock även mellan hållplatserna, för att låta passagerare stiga på och av. Kollektivtaxibilarna följer inga tidtabeller och de flesta är i trafik varje dag (även under den judiska sabbaten).

 

Taxi

 

Det finns ett mycket stort antal taxibilar i Israel och, jämfört med i Sverige, är de mycket billiga. Taxibilarna kan stoppas på gatan eller beställas via telefon. Föraren är, enligt lag, skyldig att använda taxameter, men det är inte alltid detta görs. Förutom priset för själva resan tillkommer extra avgifter för förhandsbeställning och bagage samt körning under natten och/eller veckoslutet. Mellan städer är det givetvis också möjligt att åka taxi, men detta är mycket dyrare än tåg, buss eller kollektivtaxi.

 

Bil

 

I de flesta israeliska städer samt på Ben Gurion-flygplatsen finner man flera internationella biluthyrningsfirmor samt ett antal lokala sådana. Det går att reservera en bil innan man anländer i Israel, men det är även möjligt att boka bilen på plats. Minimiåldern för att hyra bil är 21 år och det krävs ett giltigt internationellt körkort sedan minst ett år tillbaka samt ett internationellt kreditkort. De israeliska trafikreglerna liknar mycket de svenska. Noterbart är dock att den nyaste och finaste motorvägen, nummer 6, från norra till södra Israel, är belagd med vägtull.

 

Cykel

 

Det finns en mängd mycket populära cykelleder i Israels vackra natur, bland annat runt Genesarets sjö. I vissa delar av metropolen Tel Aviv finns det också cykelbanor. Många andra städer, till exempel Jerusalem, består till stor del av backar, vilket gör det mycket jobbigt att cykla där, särskilt under den långa och varma sommaren.

 

Till fots

 

Inom israeliska städer rekommenderas varmt att ta sig fram till fots. Avstånden är oftast inte särskilt stora och genom att promenera, riskerar man inte att missa några intressanta detaljer på vägen. I den vackra naturen finns det ett stort antal utmärkta vandringsleder. Den kanske mest kända är ”Shvil Yisrael” (”Israelleden”), som går från Israels nordligaste punkt ända till landets sydspets, en sträcka på 940 kilometer. Shvil Yisrael går genom skogar och öknar samt vid havet och beräknas ta mellan 30 och 70 dagar att avverka, utan uppehåll. Det går även att vandra utefter en eller flera av de tolv delsträckor som leden består av. Ständigt befinner sig olika grupper och individer på Shvil Yisrael och vandringsleden är ett perfekt sätt att få nya vänner samt lära känna landet Israel.

 


Copyright © 2008 - 2013 Israel4u.se, All rights reserved