Israel4u.se

- Vi är experter på Israel!

 

 

 

 

 

 

 

Månadens rese erbjudande

hittar Ni här!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norra Israel – vacker natur, spännande orter, storstäder, badmöjligheter,med mera.

 

I norra Israel finner man mycket vacker natur, ett flertal spännande mindre orter, storstäder, badmöjligheter av olika slag och mycket annat.

 

Om man tycker om att följa vandringsleder i skogar och vid vattendrag, är norra Israel ett rekommenderat utflyktsmål. I denna region går det också bra att till exempel cykla runt Genesarets sjö, åka skidor, ge sig ut på bergsklättring, paddla eller besöka vingårdar med provsmakning.

 

Safed (Tsfat) är en mindre, men mycket spännande och vacker ort i Övre Galiléen. Staden räknas som helig inom judendomen (De övriga heliga städerna är närliggande Tiberias, Hebron och naturligtvis Jerusalem.) och den judiska mysticismen, kabbala, grundades där. I den pittoreska gamla delen av staden finner man ett antal mycket vackra och utsmyckade synagogor väl värda ett besök. Bland de stenbelagda gränderna och trapporna finns också en konstnärskoloni, där man kan stiga in i ateljéer och verkstäder och se konstnärerna i arbete.

 

Tiberias (Tveriah) och Genesarets sjö är andra populära destinationer i norra Israel. Där kan man vandra i Jesus fotspår, men även bo på något av de trettiotal hotell som finns på orten, bada eller åka båt på det blanka vattnet.

 

Söder om Tiberias finner man Beit Shean, en stad med mycket rik historia. I dess nationalpark har en hel romersk stad grävts fram och där kan man vandra på en romersk gata, besöka badhuset och teatern, med mera. För den som är intresserad, går det också bra att själv delta i nya utgrävningar.

 

I nedre Galiléen ligger Nasaret, den plats där Jesus växte upp. På grund av detta är staden mycket viktig i den kristna världen och man finner där ett stort antal vackra och berömda kyrkor, där Bebådelsekyrkan anses vara den allra mest betydande. Att vandra i de gamla stadsdelarna i Nasaret är en mycket speciell känsla, tack vare den andlighet och helighet som råder där. Staden erbjuder emellertid också en livlig marknad, ett gammalt turkiskt badhus och mycket annat spännande för turister.

 

I nordvästra Israel ligger den lilla staden Akko som grundades för cirka tre tusen år sedan. Även där finner man många praktfulla historiska lämningar, så som fästningar, stadsmuren och vallgraven. Där finns dock också en lockande strand, en vacker småbåtshamn, en brokig orientalisk marknad och flera utsökta restauranger.

 

Inte långt från Akko ligger Israels tredje största stad Haifa, med ungefär 300 000 invånare. Staden breder ut sig på Karmelbergets sluttningar och omfattar bland annat inbjudande stränder och fantastiska utsiktsplatser. Staden erbjuder också en linbana direkt till/från stranden och en tunnelbana genom berget. Vid en av stationerna finner man Bahaitemplet, som utgör världscentrum för Bahaitron med anhängare i fler än två hundra länder. Komplexet innehåller bland annat mycket vackra persiska trädgårdar på olika nivåer, ytterst utsökta och detaljerade skulpturer samt en helgedom täckt av bladguld. Enastående!

 

Söder om Haifa, utefter Medelhavskusten, ligger semesterorten Netanya, byggd på klippor 20-40 meter över havet. Från den åtta kilometer långa strandpromenaden, kantad av hotell, restauranger, barer, parker och lekplatser, har man därför en fantastisk utsikt över delar av Israels kuststräcka. Där kan man ägna sig åt exempelvis skärmflygning, men också lätt ta hissen (!) ned till sandstranden.

Som säkert framgått ovan är ett besök i den norra delen av Israel ett måste vid nästa resa till landet.

 


Copyright © 2008 - 2013 Israel4u.se, All rights reserved