Israel4u.se

- Vi är experter på Israel!

 

 

 

 

 

 

 

Månadens rese erbjudande

hittar Ni här!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Centrala Israel – ett område med mycket att erbjuda.

 

Centrala Israel är en region som verkligen har mycket att erbjuda för turister. Där ligger Jerusalem, den heliga staden och Israels huvudstad, samt Tel Aviv, landets ekonomiska centrum och nöjesmetropol. I detta område finner man också Betlehem och det unika Döda Havet.

 

I Jerusalems gamla stadsdelar ligger flera historiska och heliga platser för de tre monoteistiska världsreligionerna judendomen, kristendomen och islam. Den mest populära sevärdheten är Klagomuren (Västra muren), den enda återstående delen av de två judiska templen som tidigare stod i Jerusalem. Dit väljer många att gå för att be en bön eller för att sticka in en papperslapp, med en privat önskan, i någon av murens håligheter. Åtskilliga turister följer också i Jesus fotspår, på Via Dolorosa, på väg till platsen för korsfästelsen, där Den Heliga Gravens kyrka ligger idag. Den vackra och imponerande Klippdomen samt Al Aqsa-moskén ligger inte heller långt därifrån.

I den moderna delen av Jerusalem rekommenderas en tur på den brokiga utomhusmarknaden, en rundvandring på Israelmuseet med Döda Havsrullarna, en guidad visning i parlamentet, ett besök på Förintelsemuseet Yad Vashem, en promenad på gågatan Ben Yehuda och mycket mer.

 

En trekvarts bil- eller bussresa från Jerusalem ligger Tel Aviv, Israels ekonomiska nav samt nöjescentrum. För den som söker pulserande strand- och nöjesliv är Tel Aviv det perfekta resmålet, då staden bland annat stoltserar med över tre hundra soldagar per år. Det behagliga klimatet gör de milslånga inbjudande sandstränderna och den oerhört vackra strandpromenaden till centrum för ett mycket aktivt nattliv i form av utomhusbarer, klubbar, caféer, restauranger och diskotek. Medelhavsstranden ligger på gångavstånd från de flesta hotell och uppskattas naturligtvis av de mängder av turister som besöker Tel Aviv varje år.

Tel Aviv erbjuder även flera möjligheter till shopping, bland annat en färgglad orientalisk marknad, trivsamma gågator och flera jättelika shoppingcentra. Den kulturintresserade kan också få sitt lystmäte i Tel Aviv, då staden erbjuder museer, konstgallerier, konserthus, teatrar, operor, med mera i alla smakriktningar.

 

För de kristet intresserade rekommenderas ett besök i Betlehem, som ligger cirka en mil söder om Jerusalem. I denna stad anses Jesus ha fötts för ungefär två tusen år sedan och många pilgrimer besöker Födelsekyrkan som upprättats på födelseplatsen. Staden är också känd för de vackra hantverksföremål som finns till försäljning i stånd på gatorna, främst under jultid, då stora mängder turister kommer till Betlehem.

 

Inte så långt från Jerusalem och Betlehem finner man ett av världens naturfenomen, nämligen Döda Havet. Denna vattensamling ligger fyra hundra meter under havsnivån och har en salthalt som är ungefär tio gånger högre än i andra hav. Dessa faktorer har gjort platsen till ett perfekt ställe för sol, bad, spa, rekreation och hälsokurer. Man kan åka dit för att koppla av, men också för att få behandling mot reumatism, psoriasis, med mera.

 

Inte långt från Döda Havet ligger Qumran. Där hittade man för cirka sextio år sedan ett antal två tusen år gamla pergamentrullar, bevarade i krukor gömda inne i flera grottor. Dessa fynd, som utgörs av dels bibliska texter, dels beskrivningar av vardagslivet på denna plats under denna tidsperiod, anses vara en av de viktigaste arkeologiska upptäckterna i Israel. De finns till allmänhetens beskådning på Israelmuseet i Jerusalem (se ovan).

 

En annan intressant plats i närheten av Döda Havet är Masada, en fyra hundra meter hög platå med tvärbranta sidor. Där byggdes en fästning, ett palats och flera andra byggnader för cirka två tusen år sedan. Lämningarna från denna tid, som ingår på UNESCO:s lista över världsarv, kan beskådas idag. Det finns bland annat förråd, en synagoga, romerska badhus och vattencisterner. Man kan vandra upp till Masada via ”the Snake Path”, men det går också att ta sig över med hjälp av en linbana, för den som inte vill anstränga sig så mycket.

 

Sammanfattningsvis har alltså centrala Israel, som inte alls är så stort till ytan, ett mycket stort utbud av aktiviteter för turister: heliga platser, nöjesliv, shopping, sol, bad, arkeologi och mycket annat.

 


Copyright © 2008 - 2013 Israel4u.se, All rights reserved